Kardemummakaka med hallongrädde

I senaste numret av Allt om LCHF finns ett av mina recept med, nämligen den här fina kardemummakakan. Bakad när de svenska hallonen var på topp, har du tur kan du fortfarande hitta en ask i matbutiken… Hallongrädde är ju så gott och kräver verkligen inget extra socker. Jag använder personligen inga sötningsmedel när jag bakar men honungen i detta recept går att byta mot samma mängd sukrin, om du hellre vill.

IMG_2726
IMG_3336

Kardemummakaka med hallongrädde
6-8 portioner

3 ägg
2 dl mandelmjöl
1/2 dl vatten
1 tsk stött kardemumma
1 nypa vaniljpulver
3 msk honung
hallongrädde
2 dl vispgrädde
100 g hallon
1 nypa vaniljpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Knäck äggen och separera gulan och vitan i två olika skålar. Vispa äggulorna för hand och tillsätt honung, kardemumma och vanilj. Rör ner mandelmjölet, lite i taget, tills du får en jämn smet. Häll i vattnet och rör om. Smörj en bakform eller flera små med kokosolja eller smör. Vispa äggvitorna med elvisp eller i en bakmaskin. Vitorna ska vispas hårt, som när man gör maräng. Vänd sedan ner äggvitorna försiktigt i kaksmeten. Smeten ska vara rinnig, tillsätt lite vatten om den är för tjock.

Häll ner smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen i 20 minuter om det är en bakform, eller 10 minuter om det är flera små. Om kakan börjar få för mycket färg kan du täcka över formen med folie. Använd provsticka för att se när kakan är klar. Vispa grädden och mosa hallonen, rör ihop och servera med kardemummakakan.

Psst… Servisen, för er som undrar, ropade jag hem på auktion i våras. 25 delar för en hundring, kanske mitt bästa fynd någonsin!

Share:

4 Comments

 1. October 20, 2014 / 6:48 pm

  Perfektion! Åh vad bra detta är!

  //hundredkitchenstories.blogg.se

  • October 20, 2014 / 9:36 pm

   Tack, vad kul att du gillade det 🙂

 2. October 21, 2014 / 5:59 pm

  Wow. Love it! Måste prova i helgen. 🙂

  • October 22, 2014 / 1:55 pm

   Hoppas du gillar den!

Leave a Reply

Your email address will not be published.