Gravidlistan!

Back in business! Efter tre veckors julledigt och en januarimånad som rusat iväg ska jag ta tag i det där nyårslöftet och blogga lite mer. Vi börjar med en lista tycker jag! Gravidlistan är snodd från Elsa Billgren och känns som en bra start nu när jag passerat halvtid på denna resa mot en baby.

När blir du mamma?
Minimänniskan är beräknad att komma i slutet på maj, så jag räknar med att det blir en liten junibebis. Eftersom både jag och min man fyller år på vintern känns det så lyxigt att vårt första barn ska bli en liten försommarbaby som får ha kalas ute i det gröna, med jordgubbstårta och kompisar med spring i benen. Eftersom jag tycker att just maj och juni är några av årets bästa månader är jag himla peppad på att få nya minnen att knyta an till den magiska tiden på året!

Var graviditeten planerad?
Jag är ju lite av ett planeringsfreak så det var bestämt ett halvår i förväg vilket datum vi skulle ta steget och börja försöka bli med barn. Min man himlade lite med ögonen men jag ville så gärna njuta av sommaren och semestern utan att fokusera på att bli gravid. Sedan kände jag väl inte heller att det fanns någon brådska, men blev ändå besatt och ville bli gravid på en gång när vi väl började hoppas på ett plus.

När berättade du om graviditeten?
För de nära oss berättade vi i takt med att det gavs tillfälle. Tre av våra vänner fick reda på det samma dag som vi plussade! Då var vi i vecka 4, 3+3 närmre bestämt. Nu vet jag inte hur det känns att hålla det hemligt men jag tyckte att det var härligt att dela med oss av nyheten så fort det bara gick.

Hur många barn vill du ha?
Spontant känns en familj på fyra som ett bra gäng. Att ha tre barn verkar också härligt. Vi får se helt enkelt!

Tätt ihop eller långt isär?
Om tätt ihop betyder ett års mellanrum och långt isär är fyra plus så känns något mellanting som ett bra alternativ. Jag vill verkligen återhämta och rehabilitera mig mellan graviditeterna, landa i föräldrarollen och hinna andas lite.

Har du oroat dig mycket under graviditeten?
Runt ultraljuden, ja. Ärligt talat har just veckorna kring de två ultraljuden vi har haft varit otroligt påfrestande psykiskt. Jag har känt mig så stressad innan och helt utmattad efteråt. Annars försöker jag vara i nuet och lita på att allt blir som det ska. Min man har varit så positiv och rationell under hela graviditeten vilket har hjälpt otroligt mycket. Världens bästa stöd <3

Hur har graviditeten känts hittills?
Inte som jag trodde att den skulle kännas! Jag har mått väldigt bra, de flesta dagar som vanligt, och varken varit särskilt trött eller illamående. Jag trodde också att preggomagen skulle synas mycket fortare, nu i vecka 22 har jag äntligen fått en liten kula! Nu när vi har passerat halvtid känner jag mig plötsligt mycket mer emotionell och tänker mycket på hur det ska bli att ta hand om en ny liten människa.

Gillar du att vara gravid?
Det känns ju konstigt att svara nej på den här frågan när jag hittills har haft en så problemfri och enkel graviditet. Men jag skulle inte heller svara ja. Jag tycker att det känns häftigt! Men jag tycker också om att vara mig själv med allt vad det innebär. Att kunna träna som jag vill, äta vad jag vill utan att behöva oroa mig för farliga bakterier eller kunna ta ett glas vin när jag känner för det. Även om det är en unik upplevelse, att bära och föda ett barn, kan jag känna mig lite avis på min man, som kan få ett biologiskt barn utan de fysiska risker det innebär.

Ska ni ta reda på vilket biologiskt kön det blir?
Ja! Vi var alldeles för nyfikna för att låta bli.

Hur tänker du kring förlossning?
Jag hoppas att jag får vara frisk och känna mig stark när det är dags. Jag känner mig inte rädd men allvarlig. Fattar ni hur jag menar? Just nu fokuserar jag på att göra det jag kan för att få en så bra upplevelse som möjligt. Prata mycket om mina känslor, äta bra mat, träna och meditera. Vi kommer ha med en doula på förlossningen och våra förberedande samtal har redan hjälpt mig mycket.

Hur tänker du kring första bebistiden?
Tyvärr har jag ingen glorifierad bild av första tiden med en baby, jag inbillar mig snarare att det kommer vara rätt kladdigt, gråtigt och tufft. Jag är rädd för anknytningsproblem och förlossningsdepression, såklart också att bebisen ska få en svår första tid i livet eller att jag ska må väldigt dåligt i kroppen.
 Ni hör ju hur mycket jag ser fram emot de första veckorna 😉 Vi kommer vara lediga hela familjen de tre första månaderna och det tror jag kommer underlätta!

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.